Article

Ny platform med plads til eftertænksomhed

Charlie Tango har hjulpet Social- og Indenrigsministeriet med at udvikle en ny måde at indsamle vælgererklæringer på, der skal gøre processen mere åben, sikker og brugervenlig – og som rækker langt ind i demokratiets hjerte.

08 Media Full

I september 2020 gik Social- og Indenrigsministeriets nye, digitale platform vaelgererklaering.dk i luften. Charlie Tango står bag udviklingen af platformen, der sikrer en helt ny måde at indsamle vælgererklæringer på for partier, der ønsker at komme på stemmesedlen til Folketinget eller Europa-Parlamentet.

”I det gamle system var det partierne selv, der administrerede deres indsamlinger ved at indlæse vælgernes e-mailadresser. Det var det system, som nogle partier før folketingsvalget i 2019 udnyttede til at omgå reglerne”, forklarer Kasper Saunders Bang, der er senior director i Charlie Tango. Social- og Indenrigsministeriet havde derfor behov for et nyt, digitalt system, de kunne stille til rådighed direkte for vælgerne. Nu kan vælgerne selv finde det parti, de ønsker at støtte, og afgive en vælgererklæring. De kan også finde information om partierne og følge med i, hvor mange vælgererklæringer de har.

06 Media Slider 01

Et fremtidssikret system

Charlie Tango har udviklet systemet bag vaelgererklaering.dk efter samme model som portalen borgerforslag.dk, som bureauet udviklede i 2016 for Folketinget, og som har mere end 250.000 besøgende hver måned. Brugerrejsen er enkel: Når et parti har fået godkendt sit partinavn, bliver partiet oprettet på vaelgererklaering.dk, hvor borgerne kan gå ind og støtte partiet med NemID. Efter syv dage skal de bekræfte deres støtte med NemID igen, og først herefter har de afgivet en gyldig vælgererklæring. Systemet tjekker desuden i CPR, om borgeren har valgret og dermed er berettiget til at afgive en vælgererklæring.

Den nye platform er baseret på Umbraco CMS, og både sikkerhed og design har været væsentlige parametre i udviklingen, fortæller Kasper Saunders Bang.

”Vi har udviklet et system med et meget højt sikkerhedsniveau og krypteringsbeskyttelse, hvor man ikke kan omgå reglerne eller så tvivl om korrektheden af vælgererklæringerne. Ikke engang folk fra ministeriet kan gå ind i systemet og pille ved data,” siger Kasper Saunders Bang.

Image Sofie

Alvor og refleksion

Ud over et højt sikkerhedsniveau har det været vigtigt, at det fremgår i designløsningen, at systemet har en meget høj grad af seriøsitet.

”Det er en alvorlig ting, hvem der kommer i Folketinget. Det vil vi gerne signalere i designet, der er
stramt, seriøst og nemt at anvende. Designet lægger op til, at du er eftertænksom og ikke skynder dig igennem. Det er vigtigt for løsningen, at du har tænkt dig om, inden du gør noget. Det er vigtigt, at du forstår, at det er alvor det her,” siger Kasper Saunders Bang og sammenligner portalen med webshops, hvor man ofte gør det modsatte.

”Er du inde i en webshop, skal du gerne tage en hurtig beslutning og trække hurtigt af. Her har vi skabt en brugerrejse, der skal få dig til at tænke dig om og reflektere over det, du har gang i. Samtidig har vi lagt vægt på at bygge systemet med en fremdrift, der sikrer, at du hele tiden forstår, hvad du laver, og hvor du er i systemet,” siger Kasper Saunders Bang, der undervejs har faciliteret det tætte samarbejde med Social- og Indenrigsministeriet.

05 Media Standard

”Det resultat, vi står med nu, er et produkt af at fortolke lovgivning og derefter sætte den ind i et IT-system. Derfor har det været væsentligt, at vi har haft et tæt samarbejde med ministeriets kernefaglighed og beslutningskraft på den ene side og vores evne til at omsætte ministeriets viden til teknologi på den anden,” siger Kasper Saunders Bang.

Der er i dag 101 partier, der har søgt opstilling til folketingsvalget, og som er tilgængelige på vaelgererklaering.dk.

Share

Be Creative.Master Technology.

+45 7022 1516 info@charlietango.dk